Page 6 - KalmarPosten 120202

Basic HTML Version

rla Foods mejeri i Kalmar har kapacitet att
tillverka 18 000 ton ost om året, eller 50
ton per dygn. Då ska man veta att för att få
fram ett kilo ost krävs det tio liter mjölk.
Man tillverkar Herrgård och Grevé som är rundpipiga
ostar och de grynpipiga Präst och Svecia. Och man
gör det bra.
Nyligen vann mejeriet tio priser i den skandinaviska
tävlingen Danish Food Contest.
– Det var riktigt bra utdelning.
– Till våren går VM i ost i USA och där ska vi vara
med. Det är roligare att vara med i VM för där tävlar
vi mot Schweiziska ostar, så då får vi lite motstånd.
Hur har det gått för er tidigare i VM?
– Vi har tagit två VM-guld och ett silver under de se-
naste åtta åren.
Hur kommer det sig att ni är så bra?
– Det här med att arbeta med kvalitet har vi gjort i
många år här på mejeriet i Kalmar. Vi strävar hela ti-
den efter att höja kvaliteten för att vi ska göra Sveri-
ges bästa ostar.
– Det viktiga för att vi ska kunna lyckas är att vi har
duktiga och kompetenta medarbetare. Och de 120
som jobbar här är verkligen hängivna och kan det här
med ost.
Vad är så speciellt med era ostar?
– De har en bra smak och vi försöker hela tiden ut-
veckla både smaken och konsistensen.
– Två dagar i veckan sitter provsmakare och testar vå-
ra ostar. Märker de någon som helst avvikelse rättar
vi till det och justerar våra recept så att vi får optimal
lukt och smak, textur och konsistens.
Ni är bra på att använda den nya tekniken också?
– Vi kombinerar ostmästarens genuina hantverk och
den moderna tekniken. Så fort det kommer ny teknik
är vi med och testar.
– Jämför vi med andra mejerier inom Arla ligger vi
långt framme när det gäller att styra kvaliteten.
Men det handlar väl inte bara om ny teknik?
– Nej, grunden till kvalitet är att man har rätt råvaror,
det är viktigt att vi får in bra mjölk. Vi är nog lite
bortskämda i Kalmar. Här satsar bönderna på mjölk-
produktion och de är duktiga på att hålla bra kvalitet
på sin mjölk.
Testar ni mjölken också?
– Visst, i mottagningen gör operatören snabbanalyser
av den mjölk som levereras till oss.
Brukar det skilja mycket?
– Mjölken varierar mellan bondgårdarna och även ef-
ter årstid.
– Det kan också vara skillnad i proteinnivå. Vi är de
första inom Arla som kan mäta proteinhalten direkt i
processen, i ledningen som mjölken passerar genom.
Äter du ost själv?
– Ja, det kan du tro. Lagrad prästost är min favorit.
Vad brukar du bjuda på för ostar?
– När jag är ute och pratar om ost brukar jag välja en
typ av ost, tex Herrgård, men då ostar med olika lag-
ringstid. Då kan man känna skillnaden.
När du plockar fram en ostbricka hemma, då?
– Det brukar blir en dessertost, exempelvis Brie, en
grönmögelost och så en av de ostar vi tillverkar på
mejeriet.
I år har du varit 40 år i mejeribranschen, det har hänt
en del under den tiden?
– Branschen har förändrats mycket, inte minst hur ett
mejeri ser ut. När jag började fanns inga datorer utan
man fick hålla allt i huvudet.
– Numera är produktionsenheterna mycket större och
produktionstakten är betydligt högre.
Har ostarna blivit bättre?
– Ja, de har blivit jämnare i kvaliteten. Däremot har
de svenska ostsorterna blivit färre i och med att små-
mejerierna försvunnit.
Varför är det egentligen bäst-före-märkning på ostar-
na?
– Det är för att garantera smaken fram till ett visst da-
tum, sen förändras smaken.
– Men det är ingen hälsorisk, det är inte därför vi da-
tummärker ostarna.
Till sist, du är jägare också?
– Jaktintresset är något som jag tagit med mig från
Norrland. Nu jagar jag rådjur och älg, men det är den
sociala gemenskapen ute i skogen som är viktigast för
mig.
Vilken är den största älg du fällt?
– En kviga, jag har aldrig fått skjuta en tjur.
TEXT: PELLE JAENSSON
FOTO: KRISTOFFER PIHLFELT
WWW.ARTOSFILM.SE
Namn:
Göran Bengtsson
Ålder:
60 år
Familj:
Min fru Monica och fyra poj-
kar varav två bor hemma till och från
Bor:
Trekanten
Uppväxt:
Bodträskfors i Norrbotten
Tjänar:
”du kan ingenting ta med dig
dit du går…..”
Kör:
Volvo
Dricker:
Kan bli vansinnigt ”mjölk-
törstig”
Röker:
Aldrig
Karriär:
Började som mejeriarbetare 1972, har aldrig
ångrat den inriktningen.
Nuvarande jobb:
Mejerichef
Arbetsplats:
Arla Foods, Kalmar mejeri
Bästa egenskap:
Positiv och resultatorienterad
Sämsta egenskap:
Tappar lite av empatin när jag går
på resultat.
Fritidsintressen:
Golf, trädgård, jakt & fiske
Det gör jag helst en ledig dag:
En golfrunda tillsam-
mans med min fru Monica och våra goda vänner.
Bloggar jag gärna läser:
Ida, min svärdotters, den är
fantastiskt fin
Ville bli som liten:
Skogsinspektör
Favoriträtt:
Pitepalt
Mat du ogillar mest:
Panerad spättafilé som tappat
krispigheten, liknar mest en panerad wettexduk.
Vem bjöd du på middag senast:
Våra nya trevliga
grannar som vi flyttar till i mars.
Senast lästa bok:
Ensam mellan himmel och hav av
Francis Chichester som tog fram egna navigeringsmeto-
der och sedan flög från England till Australien i ett litet
plan i början av –30 talet.
Det bästa med Kalmar:
Jag kan få skog med jakt och
bärplockning och samtidigt få vidder och hav
Vad kan bli bättre med Kalmar:
Utveckla möjlighe-
terna med det havsnära läget, promenadstråk med re-
stauranger osv.
Favoritprogram i radio:
Nyheter och väder i P1
Favoritprogram i TV:
Naturprogram, nu senast serien
Frozen planet, så facinerande.
Önskesemestermål:
Egypten med Nilen och pyrami-
derna
Det får mig att må bra:
När jag kan göra något för en
annan människa
A
Han heter Göran Bengtsson och vi
kan kalla honom stans ostkung.
Till vardags är han nämligen mejeri-
chef på Arla i Kalmar som till och
med vunnit VM i ost.
Göran Bengtsson:
Ostkung
över prisat
mejeri
6
Profilen